Kül Bulutları
Kül bulutları: Volkanik patlama sonucu oluşan tozlar ve maddelerden oluşan bulut türüne kül bulutu denir. Kül bulutları beraberinde asit yağmurlarını da getirir. Karbon dioksit kül bulutlarının içinde çokça bulunan maddelerden birtanesidir. Kül bulutlarının ülkemizde olduğu dönemde mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekir. Aynı zamanda kül bulutlarından korunmak için, eğer dışarı çıkmamız mecburi ise maske takılması tavsiye edilir. Kül bulutları, Yurdumuzda Trakya ve Orta Anadolu’yu etkileyecek.
Bu volkanik olay, bazı bilim adamlarını da en kötü ihtimalleri düşündürmeye yöneltti. Söylentilerden bir tanesi ve en kötü ihtimal ise, kül bulutlarının iklim üzerinde değişiklik yapacağı ve buzul çağına dönüşün olacağı yönündedir. Avrupa’da volkanik patlama sonucu eriyen buzulların sel tehlikesi oluşturduğu şu an için tespit edilen somut olaylardandır.
Uçak motorların çalışması için gereken kerosinin (uçak yakıtı) yanması esnasında oksijene ihtiyaç duyulduğu ve kül bulutlarındaki oksijen miktarının motorların çalışabilmesi için yeterli olmamaktadır
Atmosferde kükürt parçacıkları sülfürik asit damlacıklarına dönüşerek yeryüzüne vuran güneş ışınlarında saçılmaya ve ışınların yeniden uzaya geri yansımasına neden oluyor. Bunun sonucu da yerkürenin ortalama sıcaklığında düşüş meydana geliyor. Uzmanlara göre, bu güçlü sülfürik asit parçacıkları stratosferde asılı kalıyor ve yol açtığı iklim değişikliği de kısa sürede aşılamıyor. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bilim ve Teknik |