Kavramlar-Söylemler-Gerçekler
Her hangi bir olgunun-kavramın neyi işaret ettiği, içeriğinin ne olduğu onu kullana göre değişir. Siyasal alanda, her olgunun işaret ettiği/gösterdiği gerçeklik egemen olanın çıkarları ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmektedir.
Kavramlar ve dil, gerçekliğin orjinalinin kurgusal modellerinden ibarettir.Her dilsel yapı, onu kullananın, kontrol edenin ve egemen olanın sınıfsal,iktisadi ve kültürel ihtiyaçlarına göre içerik ve form alır.
Bu kısa bilgilerden yola çıkarak, söylemle gerçeklik/orijin arasında daima belli bir mesafe olduğunu; modellerin(söylemler,olgular, kavramlar ve genel olarak dilsel yapılar) ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar gerçeğin birebir aynısı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bahis konusu Türkiye olduğu zaman, söylemle gerçek arasındaki mesafenin çoğu kere birbiriyle ilgisi bile olmadığı yaşanan somut, güncel pratiklerden açıkça ortaya çıkar.
Osmanlı'dan sonra bu ülkeyi kuranlar, ülkenin resmi ideolojisini anlatırken ülkede yaşayan herkesin ''sınıfsız ve kaynaşmış bir zümre'' olduklarını söylemişlerdir. Komunizmin Rusyayı kasıp kavurduğu, işçi sınıfı ve önderlerinin ciddi ideoloijik kazanımlar elde ettiği bir döneme denk düşen bu söylemin tarihi, dönemin kendine özgü koşullarıyla birlikte incelendiğinde çok net bir biçimde görülecektir ki bu söylem işçi sınıfı ideolojisi ve Osmanlı'daki sınıfsal aydınlanmalara karşıt geliştirilmiştir.
Ülkenin gelir dağılımı ve yurttaşların demokratik-sosyal hak durumları incelendiğinde oldukça acıklı bir sahne karşımıza çıkmaktadır. Binlerce kişinin çöplerden ekmek topladığı; buna karşın, zengin burjuvaların düğünlerinde binlerce doların havalarda gezdiği düşünüldüğünde sınıfsız ve kaynaşmış bir zümre retoriği yanılsamadan ibaret olduğu görülecektir.
Bu bağlamda bazı kavramları bu forumda tartışmaya açmak istiyorum. Yazımda da belirttiğim üzere ''sınıfsız bir toplum'' ve bununla bağlantılı olarak ''ulusal çıkar'' kavramlarından ne anlıyoryuz? Bu kavramların neyi işaret eder? Ve bu kavramların işlevleri nelerdir? |