Cevap: Münazara: Atatürk, Sultan Vahdettin ve kamarillalar!
Peki çok güzel yorumlar var . Haklı olunan konular var..
Mustafa Kemal hain olarak itham etti, Mustafa Kemal bağlılık yazısını gönderdi.
Bunların ikiside arkadaşlar tarihsel belgelerle sabittir. Genel kurmay arşivlerinde de saklanmaktadır. Mustafa Kemal'i eğer kalkıp Vahdettin isteseydi kafasını pek ala vurabilirdi. Mustafa Kemal'i sürgün etmesinin sebebi Anadolu'da henüz işgal sıcak anlarını yaşamıyor, daha rahat bir hareket sahası bulunuyordu. Bundan dolayıdır Vahhdettin'e bağlılığını o yazı ile bildirmiştir. Bu yazıdan sonra Vahdettin bunu kabul etmemiş fakat Mustafa Kemal'e ne talimat verdiği bilinmemektedir. Evet bu ülkeyi Mustafa Kemal kurdu fakat onu bu konuda teşvik ve desteği sağlayan "hain" Vahdettini'de unutmamak gerekir. Mustafa Kemal yeni bir devlet kurmuş ve tüm gözler üzerinde olan bir liderdi. Tabi ki Osmanlı'nın mirası olan borçları ve sıkıntıları kabul etmeyecek, yeni kurduğu genç cumhuriyetin ihalesini Vahdettin'e bırakacaktır.
Osmanlı hükümdarlarının bu erdemli davranışları tarihte mevcuttur. Bknz. Abdulhamid Han'ın sahhte bir jurnalle kendisini kötü göstermesi. (Abdulhamid bir istihbarattan dolayı bir memuru sürgün eder, bu istihbaratın asılsız olduğunu bilen veziri durumu öğrenmek için sorar. Verilen cevap çok manidardır. Bu adam rüşvet alırdı bilirsin eğer onu o zaman sürgün etseydim sadece o değil ailesininde şerefiyle oynamış olacaktım, bugün ise sadece Abdulhamid'e muhalifliği yüzünden onu sürgün ettim bu sadece onu ilgilendirecek ve bir süre sonra kendisinin hatası olmadığını ispat edip beni korkak ve muhalif kabul etmeyen bir hükümdar olarak gösterecekler." İşte bunları bildikten sonra kalkıp Vahdettin hain mi sorusuna vereceğim tek bir cevap var. Kendisinin kıstırıldığını gördükten sonra şahsi mal varlığına bile elini sürmeden sürgünde kötü bir hayat sürerek kısa bir süre sonra hakkın rahmetine kavuşmuştur. Allah nur içinde yatırsın... |