Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Şubat 2010, 22:48   #4
nO`pAniC
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Laz Kimdir? Lazca nedir? Nerede yaşarlar? Kimlere Laz denir?

Fatih Sultan Mehmet büyük bir hükümdardır ve Peygamber'in methine mazhar olmuştur. Ancak bu O'nun hata yapmayacağı anlamına gelmez. Başka şekilde açıklasa idin sana katılabilirdim.

Asimilasyon meselesine gelince.. Bunun bir safsata olduğunu söylüyorsun. Bu konuda iddialıyım arkadaş! Osmanlı döneminde de T.C döneminde de planlı bir asimile etme süreci yaşanmıştır. Osmanlı bölgeyi ele geçirdikten sonra, Laz halkının başına Türk beyler atamış, Türkçe (Osmanlı Türkçesi) eğitim veren medreseler açmış ve o bölgeye Türk boylarını yerleştirmiştir.
T.C döneminde de bu asimilasyon devam etmiştir. Hatta 1945'li yıllarda Lazca konuşmak ve Laz kimliğini ifşa etmek yasa ile suç sayılmıştır. İşin ilginç yanı, bu asimilenin üst noktada olduğu 1965 te yapılan nufus sayımında Laz olanlar 90.000 iken, 2000'li yıllarda yapılan 'Türkiye'deki Etnik Grupların Dağılımı' raporuna göre 80.000. yaklaşık 2000 yıldır bu coğrafyada yaşayan bir halk nasıl olurda nufus artışı yaşayacak yerde azalır ? (Milliyet Gazetesinin yayınladığı bir rapora göre Lazca konuşanların sayısı 220 bindir.)

Günümüzde Türkçe dışındaki dillere yayın mevzuatında Lazca yasaklı dil konumundadır.

Lazların vatanperver olduklarına değinmişsin. Ben de aykırı birşey demedimki zaten. Yazdıklarım tarihsel bi sürecin yansımasıdır. Şuan için Lazlar ile ilgili her hangi bir endişe bulunmamaktadır.

Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın. Bütün ulus devletler barındırdıkları azınlıklara karşı bir takım uygulamalar yapmışlardır. Bunu kabullenmek bize zor gelmemeli. Belki de devlet olmanın gereğidir!

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver