Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Türk Bayrağı
Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun, 25 Ocak 1985 tarih ve 85/9034 nolu "Türk Bayrağı Tüzüğü" kararının 4. maddesinde, bayrağın boyutları şöyle belirlenmiştir: Bayrağın standartları:
Madde 4 - Bayrak, aşağıda gösterilen standartlara göre yapılır: (Ek:1) Ay ve yıldızın meydana getirilmesi için çizilen çemberlerin merkezleri eksen üzerinde bulunur.
Ay, iç ve dış çemberlerinin birbirini kesmesinden meydana gelir,
Ayın dış çemberinin çapı, Bayrak eninin yarısına eşittir, merkezi,uçkurluğun iç kenarından Bayrak eninin yarısına eşit uzaklıktadır,
Ayın iç çemberinin çapı, Bayrak eninin onda dördüne eşittir, merkezi, dış çember merkezinden uçuş yönüne doğru Bayrak eninin 0.0625 katı uzaklıktadır,
Ayın ağzı uçuş yönüne bakar, Yıldız, çapı Bayrak eninin dörtte birine eşit olan ve beş eşit parçaya bölündüğü farz edilen bir çemberin bölüşme noktaları birer atlanarak meydana getirilir. Yasada, yıldızın uçlarından biri, Bayrak ekseniyle ayın iki ucundan geçtiği farz edilen çizginin kesiştikleri noktada çizilmiştir. Bu nokta ile iç çemberin uzaklığı için yasada verilen rakam, eğer yasadaki şekil doğru ise, yanlıştır. Ancak, yasadaki şekle uygun Bayrak çizmek için bu rakamın verilmesi de gereksizdir.
Kanuna göre, Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılmaz. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Kısaltma .............................. ............Ölçü .............................. ..Oran
G............................... ................. Genişlik.............................. . .12 G
A...............................Dış ay merkezinin uçkurluktan mesafesi..........6 G
B.............................. . Ayın dış dairesinin kutru (çapı).................... 6 G
C.............................. . Ayın iç ve dış merkezleri arası ....................0,75 G
D.............................. .. Ayın iç dairesinin kutru (çapı)..................... 4,8 G
F.............................. ... Yıldız dairesinin kutru (çapı)....................... 3 G
L.............................. .................. Boy.............................. ......... 18 G
M.............................. ..... Uçkurluk genişliği.............................. ... 1/30 G Yıldız dairesinin, ayın iç dairesinden olan mesafesi
Yasada E değeri 1/3 G (yaklaşık 267/800 G) olarak verilmiştir. Eğer yasada çizilen Bayraktaki yıldız dairesinin hilalin uçlarından geçen doğruya teğet olduğu varsayılırsa, E değeri trigonometri kullanarak 279/800 G olarak hesaplanabilir. Bu varsayımda E değeri bilinmeden de Bayrak çizilebilir. Aradaki fark E için yaklaşık yüzde 1,5 G değerine karşılık gelir. Bu fark küçük olmakla birlikte sonuçtaki görünüşler farklıdır. Çeşitli kaynaklarda ve uygulamada görülen Bayrakların çok büyük çoğunluğu yasada çizilmiş olan şekildedir Sembol ve Manası Türkiye bayrağının sembolik anlamı için pekçok teori ileri sürülmüştür.
Bir görüşe göre, Türk Bayrağındaki hilal "İslamiyeti"; yıldız ise "Türklüğü" temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan "kan"ı temsil etmektedir.
Başka bir görüşe göre, Ay-yıldız Orta Asya'dan gelen "Türklüğü", kırmızı zemin ise "vatanı" temsil etmektedir.
Başka bir görüşe göre; Osmanlı devleti bayrağının değiştirilmiş bir versiyonudur.
Başka bir görüşe göre; yarım ay "yenilenme" yi, yıldız "Türklüğü" temsil etmektedir.
Başka bir görüşe göre; yarım ay "Allah" ı, yıldız "İslam dininin peygamberini" temsil etmektedir.
Başka bir görüşe göre yıldız "demokrasi" eşitlik ve özgürlüğü, hilal "İslam"ı simgeler.
Başka bir görüşe göre savaşta ölen askerlerin kanına yansıyan ay ve yıldızın ışığının yansımasından oluşan görüntüyü temsil etmekte Türk Bayrağı Tarihi Bayrak sözcüğünün aslı, "batrak"tır. Batıraktan yani batırmaktan gelir. Eski Türkler'de toprağa saplanan, "batırılan" mızrağın üzerine hanedanlığı temsil eden renklerde kumaşlar, ipler vb. asılırdı. Mızrağın ucuna da altın veya değerli madenlerden kurt başı gibi kağanlık alameti takılırdı. "Toprağa batırılan mızrak" anlamındaki bayrak sözcüğü, zamanla " dalgalanan milli simge" ye kaymıştır.
Osmanlı Devleti'nden önceki Anadolu Türk devletlerinde kullanılan bayrak renk ve sembolleri hakkında yeterli bir bilgi yoktur.Türk Bayrağı'nı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Mes'üd tarafından Osman Bey'e gönderilen ak renkli sancak olarak görürüz.15. yüzyıldan sonra al bayrak, Yavuz Sultan Selim dönemindeki Çaldıran Savaşı'nda ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır.Türk Bayrağı'na en yakın şekil ise III. Selim döneminde rastlanır.Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. Yıldızın beş köşeli halinde kullanılması ise 1842 yılında Abdülmecit dönemine denk gelir.Saltanatın kaldırılması üzerine 29 Mayıs 1936 tarihinde çıkartılan 2994 sayılı kanunla Türk Bayrağı'nın şekli ve ölçüleri kesin bir şekilde tesbit edilmiştir.28 Temmuz 1937 tarihli 27175 sayili Türk Bayrağı nizamnamesi kararnamesi ile de Türk Bayrağı'nın kullanılışı düzenlenmiştir. ALINTI
__________________ Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
Konu Burce tarafından (13 Kasım 2017 Saat 22:19 ) değiştirilmiştir.
|