Deniz Suyu Neden Tuzludur?
Deniz suyu neden tuzLudur..
Denizlerin bu kadar tuzlu olmasının nedeni enerji kaynağımız güneştir.Güneş ısısı denizlerdeki suyun buharlaşarak havaya karışmasını sağlar.Oysa tuz buharlaşmaz.Yağmur suları,akarsular yeraltı suları topraktaki tuzu çözerek denize taşır.Su sürekli buharlaşırken tuz buharlaşmaz ve sudaki tuz artar.Böylece deniz suları oluştuklarından günümüze kadar geçen sürede şimdiki halini almıştır... Deniz suyu niçin tuzludur?
Yirminci yüzyılın başlarında bilim insanları bu konuyu çok basit bir şekilde açıklıyorlardı. Bu açıklamaya göre, her ne kadar nehirlerin suları tatlı ise de içlerinde bir miktar da erimiş mineral vardır. Yataklarındaki bu mineralleri ve içlerinde tuz bulunan kayaları erozyona uğratarak okyanuslara taşırlar. Bu mineraller içinde en çok olanı kimya dilinde sodyum klorür (NaCl) diye adlandırılan bildiğimiz sofra tuzudur ve bir daha karaya geri dönmez.
Tuz iki çeşit atomdan yapılmıştır. Sodyum (Na) ve Klor (Cl). Bilim insanları Sodyum'un nehirler yolu ile karalardan denizlere taşındığını, Klor'un ise dünya tarihinin ilk dönemlerinde, yer kabuğu ile yer merkezi arasında kalan katmanlardan, okyanusların diplerindeki çatlaklar ve volkanlar yolu ile denize karıştığını ve bu ikisinin birleşerek denizin tuzunu oluşturduklarını tahmin ediyorlar. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Ama hala niçin denizlerin gittikçe tuzlu olmadığının cevabını alabilmiş değiliz. Bilim insanları bunun açıklamasını da şöyle yapıyorlar: Tuz nehirler yolu ile denizlere ilave edilmektedir,ama aynı zamanda denizdeki diğer kimyasallarla birleşerek, okyanus tabanındaki kayalar tarafından emilerek veya deniz suyunun çözeltisinden ayrılıp çökelti haline gelerek bir şekilde deniz suyunun içinden eksilmektedir.
Yüz milyonlarca yıl, eksiltme ve ilave etme yolu ile deniz suyunun tuzluluk oranını hep aynı tutan bu müthiş ayar gerçekten çok etkileyici.
__________________ Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir.. |