Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Ocak 2010, 13:52   #1
Çevrimiçi
Feronia
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Müzik dinler gibi Kuran dinlenen ülke




Kanal7 Şanlıurfa muhabiri Muhammet Taşçılar bir davet üzerine Mısır’a gitti ve oradaki hayatı ve ekonomik durumu sizler için görüntüledi ve kaleme aldı. İşte farklı bir gözle Mısır


Herkes Müzik dinler gibi Kur’an-ı Kerim dinliyor
İstanbul'dan havalanan uçak Çölün ortasına kurulmuş Kahire havaalanına 2 saatte iniş yaparken, Şanlıurfa’dan yabancı olmadığımız toz bulutu şehri kaplamıştı. Kışın her günü o toz bulutunun esiri olan Kahire’de Piramitlere doğru kirlilik artıyor.
Mısır’ın 70 milyonluk nüfusunun 15 milyonu Kahire’de yaşıyor. Türkiye’nin 30 yıl öncesini yaşayan bir ülke olarak gözünüzün önüne getirin. Küresel teknoloji bu ülkeyi de etkisi altına almış ama halkın çoğu fakir.
Cep telefonu ve 3G interneti 1 yıldır kullanan Mısır’lılar turistleri adeta sömürüyor. İyi pazarlık yapmadığınız her şeyde kazıklanırsınız.
Mısır’da taksilerde işyerlerinde evde otelde her yerde Kuran-ı Kerim dinliyorlar. Müzik dinler gibi dinliyorlar. Bununla yetinmeyip "Güzel okuyor" diye misafirlerine dinletiyorlar. 1988 yılında vefat eden ve 1970 ve 80’li yıllarda kasetleri kapışılan Abdüssamet Abdülbasit’in kasetleri halen sokaklarda yankılanıyor. Her camide mutlaka güzel sesli bir hafız namaz öncesi Kur’an-ı Kerim okur. Camiler de turistlere İslam’ı anlatan gönüllü El-Ezher öğrencileri ile dolu. El-Ezher Camisinde farklı dilleri rahatlıkla konuşan gençler buraya gelen Müslüman olmayan turistlere İslam’ı kendi dilleri ile anlatıyor.
Kahire’nin Fakıbaba gibi bir başkana ihtiyaç var
Kahire’nin bir ucundan diğer bir ucuna arabayla gitmek için 2 saat sürüyor. Yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alana yayılan şehrin yoları yıllar önce yapılmış. Geniş ve devasa yollar Kahire’nin trafik sorununu çözmeye yetmiyor. Benim gibi tez canlı insanlar bu şehirde çabuk sıkılır. Yollarda kornaya basan şoförlerle dolu. İş olsun diye basıyorlar. Motor sesini bastıran kornalara Mısırlılar alışsa da bu ülkeye yabancıları etkiliyor. Genelde Ortadoğu ülkelerinde görülen bu trafik keşmekeşliği Arap toplumlarının farklı bir özelliği. Avrupa’da böyle kornaya basan şoförlere rastlamak mümkün değil.
Ülke’de herkes ya çok zengin veya çok fakir. İkisinin ortası yok. Çok geniş yollara sahip olan Kahire’de temizlik sıfır. Şehir sanki 10 yıldır süpürülmemiş. Her taraf pislik kir içinde. 4 bölgeden oluşan Kahire Belediyesi geçtiğimiz yıllarda Ankara’nın Çankaya belediyesi ile kardeş belediye olmuş. Piramitlerin olduğu Giza bölgesi de, merkezdeki Ramsis bölgesi de oldukça kirli. Temizlik anlayışını yakalayamayan Arapların bu tutumu 15 milyonluk başkente yakışmıyor.

Tokatçılık sıradanlaşmış

Zengin Mısır yönetimi fakir halkına bakmıyor. Memurların 50 ile 100 dolar arasında maaş aldığı ülkede rüşvet, dolandırıcılık, tokatçılık ve hırsızlık had safhada. "Her memur rüşvet alır" mantığı hakim. Polisler turist taşıyan taksilerden en az 3-5 gina alıyor. (Yaklaşık 1 Türk Lirası). Ayda 100 lira maaş alan polisler 200 lirada rüşvet toplayıp 300 liraya gül gibi yaşıyor. Memurlar kadar şanslı olamayanlarda var. Mısır’da Türk lirası ile 30 kuruşa 5 ekmek alabiliyorsunuz. Ama bu ekmeği alamayacak kadar fakir insanlar çoğunlukta. Devlet bu fakirlere karne vermiş. O karne ile 5 ekmek yerine 10 ekmeği 1 gina yani 30 kuruşa alabiliyor. Mısır’da en iyi iş turistlerden para kazanmak. Turizm işi ile uğraşanlar iyi para kazanıyor. Devlette Turizmden önemli ölçüde para kazanıyor. Tarihi mekanların hepsi ücretli. Şanlıurfa kadar eski tarihe sahip olmayan Mısır’da Mehmet Ali Paşa Camisine bile parayla giriyorsunuz.
Balıklıgöl ve Göbeklitepe kadar eski bir tarihe sahip olan Şanlıurfa’nın turizmde ne kadar geri olduğunu Mısır’ı görünce anlamak mümkün. 11 bin 500 yıllık Göbeklitepe kalıntıları 3 bin yıllık Mısır piramitlerinin yüzde biri kadar turist çekmiyor. Mısır’ın o kadar acemi turizm sektörüne karşın turist akıyor. Her gün onbinlerce kişi sadece piramitleri ziyaret ediyor. Mısır’da diğer arap ülkeleri gibi Araplara özel fiyat uyguluyor. Araplara 2 gina olan piramitlere giriş diğer ülke vatandaşlarına 100 gina (yaklaşık 20 USD) 5 yıldızlı otellerde orada sınıflandırılmış. Ama hiç biri Türkiye’deki 5 yıldızlı gibi değil. 20-30 dolardan başlayan otel fiyatları 100 dolara kadar çıkıyor.
Müslüman Kardeşler Örgütü 'nün çeşitli dönemlerde Piramitlerde, Şarm El Şeyh'te gerçekleştirdikleri bombalı saldırılar turizm gelirlerini dönemsel olarak etkilese de, turistler için Mısır her zaman çekim merkezi. Her otelin önünde Turizm Polisi bulunuyor. Bu polislerin kendilerine bile bir faydası yok. Basit bir hedef halinde hepsi. Görevleri nedir bilmiyorum ama tek yaptıkları otele müşteri götürüp getirenlerden rüşvet almak. Parayı alırken de gizli gizli yapıyorlar. Ama herkes görüyor.

Büyük Bataklık Nil Nehri
Mısır’ı Suriye ile kıyaslarsak Suriye daha temiz. Şam ve Halep şehri Kahire’den ayıran en önemli özelliği temizliği olsa gerek. Puslu havasına rağmen Nil nehrinin değişik kolları Kahire’yi adeta kucaklıyor. Nehrin suyunu alan Mısırlılar tarımla uğraşıyor. Kirli bir suyu olan Nil adeta bataklık diyebiliriz.
Dünyanın en uzun nehri olan Nil 6.650 km. Afrika kıtasının üçte birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera.

Mısır'da Nil Nehri'nin sulama amacıyla kullanılması çok eski bir geçmişe dayanır. 19. yüzyılda baraj ve kanalların yapımı ile daha geniş bir alanda ve sürekli sulama olanağı sağlanmıştır. Nil nehri üzerinde bulunan Assuan Barajı hem sulama, hem de elektrik üretiminde Mısır için hayati bir önem taşımaktadır. Nil nehri tarih boyunca ve günümüzde taşımacılıkta da yoğun olarak kullanılmaktadır.Nil boyunca dünyanın en önemli üç medeniyetinden biri olarak tanımlanan Eski Mısır'ın tapınaklarını görerek Asvan'a kadar gerçekleştirilen gemi turları ilgi çekicidir. Asvan Müzesi'nde Yukarı Mısır medeniyetinin örnekleri ve günlük yaşamın sergilenmesi, Sudan ile etkileşimin yerli figürlerle desteklenen sergilenişi enteresan gelebilir. Dünyanın en büyük barajlarından biri olarak Cemal Abdülnasır tarafından inşa ettirilen Asvan Barajı'nın yapımı esnasında yerinden taşınan Büyük Tapınak, firavunların inşa ettirdikleri ile Nil boyunca göreceğiniz Roma etkisini taşıyan tapınaklar o günün mimari bilgisini değerlendirmek adına Giza piramitleri kadar değerlidir. Nil'in iki kıyısında kurulmuş şehirlerde yerel geleneksel ürünleri temin edebilecek pazarlarda özellikle dünyaca ünlü papirüs ürünlerinde hem kalite hem de fiyat pazarlığı konusunda son derece dikkatli olunmalıdır. Kendilerini papirüs enstitüsü olarak isimlendiren Gize bölgesindeki dükkânlarda yüksek fiyatlardan büyük indirim yapılarak satılan papirüslerin Hanü'l-Halil gibi çarşılarda son fiyatın dörtte bir fiyatına alınması mümkündür.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa Büyük Komutan
Osmanlı imparatorluğu tarafından Mısır’a atandıktan sonra ayaklanan Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır’da kahraman olarak görülüyor. Özellikle Devlet otoritesi tarafından önem verilen Mehmet Ali Paşa ve Oğlu İbrahim Paşa’nın heykelleri Kahire’nin değişik yerlerinde bulunuyor. İbrahim Paşa ordusuyla Halep üzerinden Urfa’ya kadar gelmiş. Uzun yıllar Urfa, Mısır’a bağlı bir sancak olarak egemenliği altında kalmış. Mehmet Ali Paşa’nın Sarayı ve Camisinin bulunduğu kampus şimdi müze olarak turistlerin ziyaretine sunulmuş.

şahin ve Doğan SLX Popüler Otomobiller

Ülke olarak en zengin 31. sırada olmasına rağmen kişi başına milli gelir oldukça düşük. Ülkede ya çok zengin var ya da çok fakir ikisinin ortası yok. Petrol zengini Mısır’da otomobillerin çok olmasının tek nedeni sudan ucuz benzine sahip olması diyebiliriz. Benzini 10 kuruşa alan Mısırlılar 0,65 litrelik suyu pet şişede 30 kuruşa alıyor. Gözle görülür şekilde TOFAŞ tarafından üretilen Şahin ve Doğan model araçlar sokaklarda. Tempra’da var ama daha çok Şahin. Sonra Lada, Peguot ve Hundai.

Hüsnü Mübarek Krallığı gibi

Ülkede Adidas, Coca Cola, Pepsi gibi çok uluslu firmaların tek hakimi Hüsnü Mübarek’in oğlu. Cemal Mübarek ülkedeki bir çok şirketin ya doğrudan veya dolaylı sahibi. Görüştüğüm Mısır’lılar Hüsnü Mübarek’in daha uzun yaşaması için dua ediyor. 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mübarek 2011 yılında da seçimlere gireceği bekleniyor. Geçen yıl kendisinden 20 yaş küçük bir bayanla evlenen Cemal Mübarek babasının yerine geçmek için uğraşıyor. 2005 yılındaki başkanlık seçimlerinde Mübarek`in ardından sandıktan ikinci isim olarak çıkan Ayman Nur, sahtekarlık suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırılmıştı. 45 yaşındaki Cemal Mübarek hem babasına hem de Ayman Nur’a karşı iktidar hesapları yapıyor.


hbr7

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet