IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Eylül 2016, 22:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adli Bilişim IOS-Android




İlerleyen teknoloji sayesinde eskiden bilgisayar ağırlıklı olarak kullandığımız teknoloji dünyamıza bildiğiniz gibi birde mobil cihazlar ve tabletler eklendi.İlk başta işletim sistemi değişikliği ile farklılık yaratan ve kafa karıştıran IOS ve Android işletim sistemleri artık günümüzde hem mobil cihazlarımız hemde tabletler olmak üzere hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiler.

Öncelikle Adli bilişim’i tanımlayacak olursak , genel olarak bilgisayar, cep telefonu ve benzeri cihazlar kullanılarak işlenmiş suçların analizi, raporlanması ve vakanın çözüme ulaştırılması için izlenen teknik ve prosedürlerin kullanıldığı bir bilim dalıdır. Adli bilişim hizmetleri, çoğu zaman adli bilişim laboratuarlarında yürütülmekle birlikte zaman zaman vakaya konu olan yerde de çalışılmak zorunda kalınan durumlar olabilir. Adli bilişim hizmetlerinin yürütülmesinde uygulanan prosedürler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

• Adli bilişim vakasının çözülmesi için hazırlıkların yapılası
• Delillerin toplanması ve korunması
• Delillerin adli bilişim metodolojisi ile incelenmesi
• Bulguların ortaya konması
• Bulguların sunumu ve raporlanması
• Söz konusu adli bilişim vakasıyla ilgili bilirkişi raporu ya da mütalaa yazılması

Üzerinde adli bilişim incelemesi yapılan veriler , Laboratuar ortamında incelemeye alınmadan önce birebir klonlama işlemine tabi tutulmaları gerekmektedir. Elde edilen klon, orijinal kayıt ortamının birebir kopyasıdır ve bu imaj alınırken, delil üzerinde en ufak bir değişikliğin bile olmadığına dair eşsiz bir hash (MD5 ya da SHA) değeri hesaplanır. Böylelikle incelenen delil üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması durumunda hash değeri değişeceği için delilin geçerliliği korunmuş olur.

Gelişen adli bilişim yöntemleri sayesinde artık mobil işletim sistemlerini üzerinde detaylı bir adli bilişim haritası çizilmesi kaçınılmaz bir durum. Resim, kısa mesaj, çeşitli online chat programları, rehber kayıtları, notlar ve daha birçok veri tipi adli bilişim analizlerinde kullanılıyor. Bu tip veriler mobil cihazlarımızdan kaybolmadığı gibi geri getirilmesi de mümkün.

Adli bilişim yol haritasında ve teknik incelemelerde kanıt’a gitmenin en önemli yollarından biri olan mobil analiz işleminde yapılan önemli analizlerden biri olan Kısa Mesaj SMS incelemesi telefon rehberinde kayıtlı kişi adı, gelen ve giden mesaj içeriği,mesaj iletişiminin hangi tarih ve saatte yapıldığı, mesajın gelen veya giden mesaj olduğu bilgisi ve mesaj tarihi yer almaktadır.Aynı zamanda mobil cihazlardaki online mesajlaşma programlarını da analiz etmek mümkün.Örneğin whatsupp programını örnek verecek olursak gönderilen ve alınan mesaj içerikleri,tarihleri,program sayesinde gönderilen fotoğraf,video ve ses kayıtları gibi birçok veri tarih ve gönderen bilgisi ile geri kurtarılabilir.Aynı zamanda telefonlarımızda çekilen yada veri aktarımı yapılıp daha sonra silinen fotoğraf,video,ses kayıtları ve notlar ve diğer tüm verileri çekilme ve silinme tarihleri ile geri getirmek mümkün.

Ayrıca sadece cihaz üzerinden yapılan analizin dışında bulut Cloud veri yedekleme sistemleri ile yapılan ve daha sonra silinme işlemi uygulanan verileri de geti getirmek mümkün.Örneğin ID ve Şifresi bilinen bir Icloud hesabındaki mevcut fotoğraf ve verilerin dışında silinen ve değişime uğrayan verileri analiz etmek ve geri getirmek mümkün.

Bu sayede Adli bilişim polisleri çeşitli suçları profosyonel bir şekilde aydınlatabiliyor.Peki bizler kaybolan verilerimizi ve geri getirmek istediğimiz kısa mesaj,notlar,fotoğraf ve videolarımızı,online sohbet programlarındaki verilerimizi ve rehberimizi geri getirebilirmiyiz ? Evet…

OS ve Android tabanlı işletim sistem analizleri yapabilen birkaç program ile gerek tablet gerek cep telefonu analizlerini yapabilirsiniz.Yapılan analiz dışında kaybolan verilerinizi yada tekrar geri getirmek istediğiniz birçok içerik ve bilgiyi recover edebilirsiniz.

IOS işletim sistemi tabanlı cihazlar için Wondershare firması tarafından geliştirilmiş olan Wondershare Dr.Fone for iOS programı ile IOS tabanlı cihazlarda verileri kurtarmak artık oldukça basit.Hem Icloud hem de cihaz içeriğinde silinmiş verilerinizi kolaylıkla kurtarabilirsiniz.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
adresinden programın trial version’unu indirip cihazınızı usb ile pc’ye bağlayınız.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Recover from IOS Device: Usb ile cihazı recover etmek için.

Recover from ITunes Backup File:Itunes ile bilgisayara
tanıttığınız cihazı recover etmek için.

Recover from Icloud Backup File:Icloud hesabındaki verileri recover etmek için kullanılır.

Oldukça başarılı bir programdır ve mesaj,video,ses kayıtları,Sohbet programları,rehber bilgileri,arama kayıtları vb çeşitli verileri kurtarmak için oldukça başarılı bir şekilde kullanılabilir.

Android Cihazlar İçin Recovery:

sitesinden Android işletim sistemli cihazlar için geliştirilmiş çeşitli sms ,fotoğraf ve data recovery programlarının trial sürümlerini indirebilirsiniz.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Böylece Adli bilişim yönünden mobil verilerin kaybolmadığını ve detaylı bir şekilde geri getirilen verilerin analiz işlemine basit bir şekilede de olsa tabi tutalacağını öğrenmiş olduk.Elbette labavatuvar ortamındaki analiz işlemleri çok daha profosyonel ve daha verimli şekildedir.Bu 2 program sadece mobil ve IOS&Android tabanlı işletim sistemlerinde neyin nekadar kaybolduğu ve geri getirilebilip getirilmediğini anlamak ve Adli bilişim ile ilişkilendirmek içindir.Umarım faydalı bir makale olmuştur.


Konu Ebru tarafından (22 Eylül 2016 Saat 22:50 ) değiştirilmiştir. Sebep: Link kaldirilmistir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adli, android, backup, ios, recover


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adli Bilişim ve Bilişim Suçları CeSaRCripS Bilişim Hukuku 0 24 Mayıs 2013 10:25
Adli Bilişim CeSaRCripS Bilişim Hukuku 0 15 Mart 2013 18:15
Bilişim Hukuku + Adli Bilişim Nedir? Sevda Bilişim Hukuku 0 24 Ekim 2010 09:43
12 Şubat 2009 Adli Bilişim Konferansı Yapıldı PopSy Bilişim Hukuku 0 19 Mart 2009 21:00